Strona głównaLifestyleTop 3 pomysły na porzeczkowe ciasteczka "palce lizać"?

Top 3 pomysły na porzeczkowe ciasteczka „palce lizać”?

Aktualnie mamy sezon na porzeczki. A to naprawdę smaczne owoce, które można wykorzystać do ciasteczek. Dziś przedstawimy Wam fajne i łatwe przepisy na łakocie „palce lizać”. Rzeczywiście są naprawdę smaczne, a przy tym ich przygotowanie jest szybkie. Zatem nie przedłużając, czas poznać naszym zdaniem świetne przepisy.

Porzeczki – dlaczego warto je jeść?

Porzeczki warto, a nawet trzeba jeść, szczególnie teraz, gdy mamy na nie sezon. Są nie tylko obłędne w smaku, ale są też obłędnie zdrowe. Wyobraźcie sobie, że 100 g tych owoców jest jedynie 51 kcal, a ponadto aż 1,3 g białka, 0,2 g tłuszczu oraz 14,9 g węglowodanów. Te owoce są świetnym źródłem witaminy C, która do tego jest naprawdę bardzo dobrze przyswajalna. Porzeczki i to zarówno czerwone, jak i czarne mają niemałe ilości witamin z grupy B, a dokładnie B1, B2, B6. Do tego jeszcze sporo beta-karotenu, witaminy E, folianów, wapnia, żelaza, potasu i magnezu. Porzeczki pozytywnie wpływają na cały układ trawienia. Zapobiegają też zaparciom, a przy tym łatwo można je obrabiać. Zatem są świetną bazą nie tylko ciast, ale i ciasteczek.

Top 1: smacznie i krucho

Zaczniemy od naszym zdaniem najlepszego przepisu na kruche ciasteczka z porzeczkami. Robienie ciasteczek jest szybkie i łatwe. Na początek należy posiekać połowę kostki masła (pamiętajcie, aby wcześnie wyciągnąć je z lodówki tak, by było już miękkie). Dodajemy do niego 2 jajka, 4 łyżki śmietany kremówki oraz szklankę mąki. Całość ugniatamy, aż wszystkie składniki się połączą. Dopiero na sam koniec dodajemy 4 łyżki cukru pudru. Ponownie wszystko zagniatamy. Teraz wałkujemy ciasto na placek o grubości 1 cm i wycinamy z niego szklanką okręgi. Na każdy z nich nakładamy dwie łyżki czerwonych porzeczek i zalepiamy jak pieroga. Powtarzamy czynność z pozostały ciastem. Przekładamy ciasteczka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy je białkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut, ale bez termoobiegu. Piekarnik należy ustawić na opcję góra dół. Po tym czasie są już gotowe do jedzenia i oczywiście tak samo dobrze smakują na ciepło, jak i na zimno. Zatem nie ma na co czekać i czas rozpocząć przygotowania.

Top 2: słodko i słodko jeszcze bardziej, czyli przepis na idealnie słodkie ciasteczka, ale z nutką kwaskowatości

Nasz drugi przepis przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią słodkie bądź kwaśne, czyli w sumie chyba wszystkim. Oczywiście również przygotowanie tego deseru nie nastręcza problemu. Ale zacznijmy tym razem od jajek. Ubijamy 4 sztuki na puszystą masę. Od razu dodajemy szklankę cukru pudru oraz pół szklanki kwaśnej śmietany. Masę ponownie ubijamy mikserem. Teraz dodajemy szklankę porzeczek. Tutaj polecamy Wam zrobić pół na pół, czyli dodać pól szklanki porzeczek czerwonych i połowę szklanki czarnych. Odkładamy mikser i wszystko blendujemy na gładką masę. Dodajemy jeszcze dwie szklanki mąki pszennej, najlepiej wcześniej ją przesiać. Teraz już zagniatamy ciasto ręką. Gdy wszystkie składniki się połączą, to formujemy z nich kulki i przekładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. W każdej kulce palcem robimy dziurkę i do niej wkładamy kilka czerwonych porzeczek oraz dodajemy jeszcze łyżeczkę soku z cytryny bądź limonki. Ciastka pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Ich smak jest naprawdę ciekawy, tym bardziej, że poczujecie i słodkie i kwaśne. Gwarantujemy, że ciastka szybko znikną z talerza. Są też idealne na obecne upały. Jeżeli chcecie jeszcze ułatwić sobie pracę, to polecamy Wam najwyższej jakości produkty do robienia ciasteczek w elhandel.pl.

Top 3: prosto oraz smacznie

Na stolnicy wysypujemy dwie szklanki maki, dodajemy połowę kostki posiekanego masła i całość lekko zagniatamy. Dodajemy dwa żółtka i pół szklanki cukru oraz połowę szklanki porzeczek czerwonych. Całość zagniatamy aż masa będzie jednolita. Gdy tak się stanie, wałkujemy ją na cienki pasek i wykrawamy trójkąty. Na każdy z nich nakładamy kilka owoców. W międzyczasie ubijamy dwa białka i następnie dodajemy małą łyżkę na trójkąt z owocami. Najlepiej to robić, gdy ciastka są już na blasze. Teraz wystarczy już włożyć je do piekarnika i piec przez 25 minut w temperaturze 170 stopni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Nowe info: